Svetski dan nauke

Povodom Svetskog dana nauke, učenici odeljenja I1 i I3, zajedno sa profesorkama Danijelom Mareš Đilas i Oliverom Nišević, prisustvovali su u petak 10. novembra otvaranju izložbe fotografija „DNK Refleksija“ subotičkog autora Kečkeš Alberta. Organizator izložbe je Kulturni centar Vršac u saradnji s UrbanKultom, a postavka je izložena u Domu vojske u Vršcu.

Albert Kečkeš je po profesiji veterinarski tehičar koji radi u subotičkom gradskom prihvatilištu za napuštene životinje. Kao profesionalac se uključio u međunarodni projekat Pawsitive Genes s ciljem da se na određenoj teritoriji (u ovom slučaju u Vojvodini) mapira procentualna zastupljenost DNK čiste rase u pasa-mešanaca na osnovu uzoraka genetskog materijala testiranih pasa.

Naučno edukativni projekat o procentualnoj zastupljenosti gena čistih rasa pasa u DNK mešanaca predstavlja portretne fotografije pasa koji su ušli u program genetskog istraživanja. Ovaj projekat rezultat je rada dve osobe velikog entuzijazma iz oblasti dobrobiti napuštenih pasa: Gwenaelle de Bizemont, francuske državljanke i od pre nekog vremena stanovnice Subotice i Alberta Kečkeša veterinarskog tehničara koji od 2010. godine aktivno radi u gradskim prihatilištima. Cilj njihove izložbe je podizanje svesti o psima mešancima!