Istorijat škole

Na inicijativu Josifa Jovanovića- Šakabente, krajem 18. veka (1790. godine) osnovana je Gramatikalna škola (latinska niža gimnazija). Sa Gimnazijom u Karlovcima bila je u tom trenutku najviša školska ustanova kod Srba. Omogućavala je besplatno školovanje srpske i rumunske omladine. Gimnazija je u svojoj bogatoj tradiciji bila luka održavanja srpstva u Ugarskoj i rasadnik mladih progresivnih ljudi tog vremena.

Naziv ove izuzetno značajne ustanove između dva svetska rata bio je Državna realna gimnazija, dok je njen raniji naziv bio Mađarska carsko-kraljevska gimnazija.

Prijemni ispit za upis u prvi razred Gimnazije rumunskom jeziku 1934. godine održava se u Vršcu na. Primljeno je 45 učenika. Zadatak nastave bio je davanje dovoljne količine znanja učenicima koje im je bilo potrebno za dalje školovanje.

Rad vršačke Gimnazije posle Drugog svetskog rata nastavlja se u zgradi u Sterijinoj ulici sve do 1975. godine kada se ukida klasična Gimnazija, kao i svuda u tadašnjoj SFR Jugoslaviji, a srednje obrazovanje se deli na dva stepena : zajedničko i usmereno obrazovanje.

Od 1990. godine veoma uspešno se obrazuje i vaspitava generacije učenika prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog i opšteg smera, a nastava se odvija na srpskom i rumunskom jeziku. Jedno vreme u školi je bilo formirano odeljenje ekonomskog smera.

Gimnazija „Borislav Petrov Braca“ nastala je promenom u organizovanju Radne organizacije srednjih škola „25. Maj“ Vršac i usaglašavanja osnovne organizacije udruženog rada srednjih škola društveno-ekonomske i prosvetne struke „Borislav Petrov Braca“ Vršac, sa Zakonom o društvenim delatnostima i Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Od 15.2.2002. godine osnivač škole je Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Za potrebe Gimnazije sazidana je posebna zgrada iz koje je Gimnazija izmeštena 1983. godine u zgradu Pedagoške akademije u kojoj je i danas.

Takođe se vršačka Gimnazija danas, isto kao i u prošlosti, može pohvaliti znatnim brojem imena bivših učenika koji su postigli veoma brojne dobre rezultate na profesionalnom planu i postali velika imena kojim se ponosi grad Vršac i Republika Srbija.

Ugledne i uspešne ličnosti koje su završile gimnaziju u Vršcu: akademici: prof. dr Zlatibor Petrović, prof. dr Aleksndar Fira, prof. dr Petar Vlahović, prof. dr Stevan Petrović, pesnici: Vasko Popa, Florika Štefan, Petru Krdu, književnici Radomir Putnik, Dušan Belča, glumica Rada Đuričin, slikari: Paja Jovanović, Johan Vilhem, Vilma Lerman, Aleksandar Virag, Svetislav Vuković.

Gimnazija „Borislav Petrov Braca“ je verifikovana Rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice od 2019. godine kojom se utvrđuje da ispunjava uslove za obavljanje delatnosti obrazovanja i vaspitanja za sticanje opšteg obrazovanja za dalje školovanje u trajanju od četiri godine-gimnazija sa prirodno-matematičkim smerom, društveno-jezičkim smerom, opštim tipom na rumunskom jeziku.

Školske 2021/2022 godine zaključuje se da Gimnazija „Borislav Petrov Braca“ ispunjava uslove u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika i stručnih saradnika za početak rada i obavljanje delatnosti obrazovanja za obrazovne profile gimnazije po novom Programu nastave i učenja za prvi razred odeljenjem za učenike sa posebnim sposobnostima za sport.

Današnji gimnazijalci su veoma slobodni u komunikaciji sa profesorima i drugim autoritetima u gradu i otvoreni su za saranju sa mnogim kulturnim ustanovama.

Škola danas ima 486 učenika u 20 odeljenja, stručna zastupljenost je veoma visoka kao i profesionalno iskustvo.

Želimo da budemo škola koja je u stalnom pokretu, sposobna da se menja u skladu sa impulsima iz okruženja, da prepoznaje svoje slabosti i učvršćuje svoje snage.